Interview Circo di Strada

Interview Ondernemers Magazine "Zoetermeerse Zaken"

Met Jori Veldhuizen, eigenaar van Jovel Entertainment van o.a. Circo di Strada.

Tekst uit het artikel:
Straattheatershow uit Zoetermeer

Circo di Strada verovert de wereld

Een gevarieerde en kleurrijke parade van muziek en circuselementen als steltlopen, jongleren, éénwielfietsen en ballopen. Jori Veldhuizen van Jovel Entertainment zag het zo’n anderhalf jaar geleden helemaal voor zich. En hoewel veel mensen om hem heen dachten dat er geen vraag zou zijn naar een dergelijke show, zette hij door. Met succes, want de optredens van Circo di Strada zijn inmiddels niet alleen in, maar ook buiten Nederland erg gewild. “De boekingen voor Circo di Strada lopen nu zelfs zo hard dat ik steeds vaker ‘nee’ moet verkopen als men geïnteresseerd is in mijn kindershows.”

Entertainen zat er al vroeg in bij Jori Veldhuizen. Toen hij 11 jaar was, deed hij in zijn straat al briefjes in de brievenbussen waarmee hij zijn optreden als goochelaar aanbood voor fl. 2,50. Op de middelbare school verdiende hij aardig bij met optredens als clown – Clown Jovel, van JOri VELdhuizen. Zijn ouders staken een stokje voor zijn plannen om direct na het behalen van zijn diploma voor zichzelf te beginnen, omdat zij hem toch liever een degelijke vervolgopleiding zagen doen. Veldhuizen volgde de PABO en leerde er veel over de omgang met kinderen. Zijn bijbaantje was in die periode lesgeven bij jeugdcircus Nevermind. “Na de PABO werkte ik 2½ dag in de week in het onderwijs, 2½ dag in de week bij Circus Nevermind en – omdat ik het de hoogste tijd vond om voor mezelf te beginnen – in het weekend nog twee dagen voor Jovel Entertainment,” vertelt Jori. “Omdat ik het allemaal leuk vond, was het vele werken geen probleem.” Veldhuizen is inmiddels 32 en sinds tweeëneenhalf jaar volledig en fulltime gefocust op zijn eigen bedrijf. “Jovel verzorgt (of verzorgde eerder) kindershows in het zomertheater van attractiepark Duinrell en bij SnowWorld Zoetermeer en Landgraaf, parkentertainment in Drievliet, optredens bij attractiepark Toverland, straattheaterfestivals, personeelsfeesten enzovoort. Jovel combineert goochelen met acrobatiek, steltlopen, jongleren en éénwielfietsen. “De periode rond het sinterklaasfeest is voor mij de drukste periode van het jaar, want dan worden veel van mijn kindershows geboekt voor sinterklaasfeesten. Ik treed in die periode op als Circuspiet. Het idee voor Circo di Strada is ontstaan naar aanleiding van een circuspietenparade,” vertelt Jori.

Sterk uit de crisis
“De crisis was voor Jovel Entertainment geen ‘magere’ tijd. Bedrijven bespaarden weliswaar op personeels- en bedrijfsfeesten, maar kozen dan in plaats van voor een optreden van een bekende artiest bijvoorbeeld voor een optreden van Jovel. Ik ben sterk uit de crisis gekomen. Mede daardoor kon ik zo’n anderhalf jaar geleden investeren in de kostuums en attributen voor Circo di Strada. Want één ding wist ik zeker: om hier een succes van te maken, moest het een professionele show zijn waarbij ieder detail klopt. Om mijn idee voor Circo di Strada ben ik voor gek verklaard en uitgelachen, maar nu zie je, ‘wie het laatst lacht, lacht het best’.” Jori Veldhuizen doet alles voor zijn bedrijf zelf: de acquisitie, de boekingen, de administratie, de creatieve ontwerpen van optredens en de aankleding ervan. Soms, maar zéker voor de optredens van Circo di Strada, werkt hij samen met andere beroepsartiesten die ook als zzp’er opereren. “Circo di Strada is een optreden van een groep van acht of meer artiesten. Ik beschik over een pool van 25 professionele artiesten die voor dit optreden kunnen worden opgeroepen, dus de show kan worden uitgebreid. Of, als het nodig is, op twee plaatsen tegelijk geboekt worden met twaalf artiesten per show. De artiesten zijn bijvoorbeeld afgestudeerden van de twee HBO-circusopleidingen die Nederland rijk is, of oud-leerlingen van circus Nevermind – die ik soms zelf heb opgeleid en al jaren ken.”
Op dit moment werkt Jori nog vanuit zijn woonhuis, maar binnenkort wil hij met Jovel Entertainment de overstap naar een bedrijfspand maken. Groot voordeel is dat dan alle materialen op één locatie kunnen worden opgeslagen.

Het balletje rolt …
Het balletje voor de kindervoorstellingen van Jovel Entertainment rolde al langer. Het balletje voor Circo di Strada rolt inmiddels ook en steeds harder! “Veel optredens worden geboekt na mond-tot-mondreclame, via mijn netwerk of dankzij uitingen op Facebook. Nadat mijn website was vertaald, kwam er een boeking binnen voor een optreden van Circo di Strada in april 2017 bij het Formule 1 Grand Prix evenement in Bahrein. De organisatie had gegoogeld en was bij Circo di Strada terechtgekomen. Inmiddels hebben we via dat optreden ook een optreden bij een ander race-evenement in België gedaan (uitgebreid tot 25 artiesten!) en liggen er aanvragen voor optredens in Qatar, Dubai en Saoudi-Arabië. Ook in Roemenië, Monte Carlo, Nice en Malta is interesse,” aldus een enthousiaste Jori. “Ik droomde ervan om ooit met Circo di Strada de wereld over te vliegen. Als dit zo doorgaat is mijn droom eerder werkelijkheid geworden dan ik had gedacht, dan is mijn droom de realiteit. Ik ben nu anderhalf jaar bezig met de act en het continu perfectioneren ervan. Het geeft ontzettend veel voldoening dat de moeite zo loont. Ik ben duidelijk niet de enige die van deze ‘circusparade vol beleving’ geniet; het slaat gelukkig bij veel meer mensen aan!”


Voorkant Zoetermeerse Zaken, Thema "Snel", Herfst 2017


Inhoudsopgave Zoetermeerse Zaken, Thema "Snel", Herfst 2017Meer informatie over deze performance?
Jori Veldhuizen
+31798892856
+31649760092

www.CircodiStrada.com

Tekst: Martine van Rijn
Bron: Zoetermeerse Zaken, Herfst 2017
Foto's: Vera Weber